Biološka greznica za čiščenje odpadnih voda

Biološka greznica je okolju prijazna čistilna naprava, ki poskrbi, da se odpadne vode v okolje vračajo čiste. Zahvaljujoč razvoju tehnologije, odpadne vode niso obdelane s kemikalijami, kar prepreči kemično kopičenje v naravi. Organske odpadke z naravnimi celičnimi procesi razgradijo anaerobni in aerobni mikroorganizmi. Beseda aerobni označuje postopek, v katerem je prisoten kisik, anaerobni pa postopek, kjer ga ni.

Čistilna naprava za greznico se namešča na območjih, kjer objektov ni mogoče priključiti na javno kanalizacijo. Njen cilj je ustvariti sistem, ki bo pripomogel k optimalnemu čiščenju organskih snovi iz odpadnih voda. Za vgradnjo naprave do velikostnega razreda 50 PE gradbeno dovoljenje ni potrebno, za tiste od 50 PE do 200 PE pa je treba pridobiti gradbeno dovoljenje za enostavne in nezahtevne objekte.

Biološke čistilne naprave brez elektrike so precej bolj učinkovite in ekonomične kot kemični procesi. Dolgoročna naložba pripomore k varovanju okolja, njena cena pa je v veliki meri odvisna od števila članov gospodinjstva, dimenzij, materialov iz katerih je narejena in njene vrste.

biološka greznica za odpadne vode

Kako delujejo biološke čistilne naprave brez elektrike?

Biološke čistilne naprave brez elektrike so enako učinkovite kot električne čistilne aparature. Odlikujejo jih odlična kvaliteta očiščene vode, tiho obratovanje ter nižji stroški vzdrževanja in delovanja. Odstranjevanje odpadnih voda je lahko zaradi zakonov, raznoraznih predpisov in uredb nadvse zapleteno. Zato je inovativen tehnični dosežek, kot je čistilna naprava za greznico še kako dobrodošel. Ta deluje brez elektrike in posnema naravno čiščenje, ob končanem procesu pa voda ustreza najvišjim standardom kakovosti.

Biološka greznica deluje samodejno brez dodajanja kemikalij ali elektrike, saj njeno delovanje temelji na naravnem vleku in gravitaciji. Odpadne vode se v prvi fazi s postopkom sedimentacije očistijo netekočih in trdnih snovi. Nato potujejo v bioreaktor, kjer pri čiščenju pomagajo posebni mediji, vgrajeni v reaktor. Pri biološki stopnji je prisoten tudi zrak. Prezračevanje deluje po sistemu naravnega vleka, zrak pa se dovaja preko cevnega sistema.

 

čistilna naprava za greznico

Katera biološka greznica je prava za vaš dom in kako jo izbrati?

Čistilna naprava za greznico posnema čiščenje v naravnem okolju in poskrbi, da je čista voda pripravljena na ponoven izpust v okolje. Njena izbira ni preprosta, saj je treba upoštevati vrsto meril, vključno z dimenzijami, stroški obratovanja, zanesljivostjo delovanja in življenjsko dobo.

Da bi biološka čistilna naprava brez elektrike dobro in ustrezno delovala, je najprej treba določiti velikost aparature. Dimenzije in s tem obremenitev naprave se določijo s številom uporabnikov glede na porabo vode. Pri izbiri so pomembni še materiali in komponente, ki morajo biti najvišje kakovosti. Le tako bo namreč poskrbljeno za trajnostno delovanje, zanesljivost in dober učinek čiščenja.

Ob nakupu je treba preveriti tudi okoljski vpliv naprave ter se pozanimati o zakonskih zahtevah glede njene učinkovitosti. Čeprav je ugodna cena nemalokrat poglavitna pri izbiri, ne sme biti edino merilo. Pri izbiri je nujno upoštevati še vzdrževanje, ki mora biti preprosto. Le to bo skupaj z ustrezno vgradnjo poskrbelo za dolgo življenjsko dobo naprave.

 

Biološka greznica, ki vodo očisti v le treh korakih

Čistilna naprava za greznico očisti gospodinjsko odpadno vodo v le treh korakih. Odlikujeta jo inovativna nemška tehnologija ter izredno zanesljiv sistem delovanja. Poleg nadstandardne stopnje čiščenja uporabnikom nudi še nizke stroške obratovanja in vzdrževanja ter varnost pri nakupu. Edinstvena zasnova je namreč že oblikovana in pripravljena na morebitno strožjo zakonodajo, saj predela in očisti do 99 % odpadne vode.

Napredna biološka greznica nima električnih elementov, elektromagnetnih ventilov, črpalk ali gibljivih mehanskih delov, kar poenostavi njeno vzdrževanje ter ji podaljša življenjsko dobo. Ima serijsko vgrajeno funkcijo denitrifikacije ter je brez vonja, saj vso odpadno vodo takoj aktivira s kisikom. Vgradnja je mogoča tudi v betonski rezervoar, seveda s potrdilom o vodotesnosti pristojne institucije.

Aparatura ima še nastavljiv pokrov za lažje prilagajanje globine vtoka, ki je po vgradnji popolnoma poravnan s terenom. Za hitro vgradnjo so na napravi že pripravljena obešala. Slednja so kot druge komponente narejena iz visokokvalitetnih materialov, ki zagotavljajo odlično razmerje med ceno in kvaliteto.

biološke čistilne naprave brez eleketrike

Čistilna naprava za greznico varuje zdravje ljudi, živali in rastlin

Biološke čistilne naprave brez elektrike dandanes predstavljajo pomemben dejavnik varovanja okolja. Odpadne vode vsebujejo najrazličnejše škodljive snovi od pesticidov, kemikalij do gnojil, ki onesnažujejo okolje in ogrožajo zdravje. Takšne naprave pripomorejo k varovanju in ohranjanju okolja, hkrati pa poskrbijo za visoko kakovost vodnih virov.

Tehnološko napredna biološka greznica deluje brez elektrike, za čiščenje vode pa poskrbi v le nekaj korakih. Čiščenje najprej poteka skozi sedimentacijo odpadnih snovi, v biološki fazi pa se uporabi še zrak. Naravno čiščenje ni le uspešno, temveč zagotovi še nižje stroške in visoko očiščenost.

Čeprav na prvi pogled biološki sistem deluje izjemno preprosto, se je treba zavedati, da ni temu ravno tako. Takšen sistem bo dobro deloval le, če bo ustrezno izbran, vgrajen in vzdrževan. Pri izbiri je treba upoštevati številna merila in dejavnike, vključno z velikostjo naprave, mestom vgradnje in njeno nosilnostjo. Ob tem mora biti sistem zavarovan pred zmrzovanjem in neposredno sončno svetlobo. Pri nakupu pa je treba upoštevati še število oseb v gospodinjstvu, dotok odpadne vode, lokacijo stavbe in višino podtalnice.

Čistilne naprave so rezultat napredne tehnologije, ki se ponaša z zanesljivo mehaniko. Kljub temu, da nimajo mehanskih sklopov in električnih komponent, zagotavljajo visoko moč čiščenja, odlično pa delujejo tudi ob nerednih dotokih odpadne vode.