Kako poteka delovanje biološke čistilne naprave?

Delovanje biološke čistilne naprave poteka po principu posnemanja naravnih procesov razgradnje odpadnih voda. Razdeljeno je v več faz, ki se med seboj dopolnjujejo in zagotavljajo visoko stopnjo čiščenja. Biološke greznice so še posebej uporabne v gospodinjstvih, ki nimajo dostopa do javnega kanalizacijskega omrežja.

Prva faza vključuje mehansko odstranjevanje trdnih delcev iz odpadnih voda, ki poteka v rezervoarju. Težji delci se usedejo na dno, tekočina pa se premakne v naslednjo fazo, kjer poteka biološko čiščenje odpadne vode s pomočjo vpihovanja zraka. Zrak omogoči aerobnim mikroorganizmom, da razgradijo organske snovi, ki se združijo v večje delce, se usedejo na dno ter ustvarijo biološko blato. Tekočina se nato preusmeri v sekundarni usedalnik, kjer se loči aktivno blato. Prečiščena voda se izpusti v okolje, medtem ko se aktivno blato vrne v biološki reaktor v nadaljnji proces čiščenja.

Pred izpustom v vodotok se lahko očiščena voda še dodatno dezinficira z dodatkom klora ali s pomočjo UV svetlobe, kar pomaga odstraniti morebitne škodljive mikroorganizme. Čistilna naprava za greznico deluje popolnoma avtomatizirano. Odlikujejo jo nizki stroški obratovanja, saj v nekaterih primerih deluje popolnoma brez električne energije. Redno vzdrževanje se običajno opravi le enkrat letno.

delovanje biološke čistilne naprave

 

Kaj pomeni biološko čiščenje odpadne vode po SBR postopku?

Popolnoma biološka čistilna naprava za greznico deluje po modernem postopku sekvenčnega biološkega reaktorja (SBR), ki je zasnovan za učinkovito čiščenje odpadnih voda. Sistem vključuje zgoraj naštete ključne faze, ki omogočajo optimalno razgradnjo organskih snovi.

V postopku biološkega čiščenja imajo najpomembnejšo vlogo različni mikroorganizmi, ki so odgovorni za razgradnjo organskih snovi. Na prvem mestu so aerobne bakterije, ki ob prisotnosti kisika pretvarjajo kompleksne organske spojine v preprostejše, kar vodi do zmanjšanja onesnaževal.

Protozoji so enocelični organizmi, ki sodelujejo pri razgradnji in odstranjevanju bakterij ter ostalih mikroorganizmov, kar prispeva k stabilnosti in učinkovitosti sistema. V nekaterih sistemih lahko sodelujejo tudi glive, ki razgrajujejo organske snovi in prispevajo k oblikovanju biofilma.

Sloj biofilma, ki se oblikuje na površinah v reaktorju, omogoča, da se mikroorganizmi učinkovito vežejo na površine ter sodelujejo pri razgradnji snovi v odpadni vodi. Vsi našteti organizmi delujejo sinergistično, kar omogoča učinkovito delovanje biološke čistilne naprave, kakovostno biološko čiščenje odpadne vode ter zmanjšanje njenega onesnaževalnega potenciala.

SBR sistem se ponaša z visoko stopnjo učinkovitosti ter zanesljivim delovanjem, kar je ključno za zaščito okolja in zdravja ljudi. SBR naprave so zasnovane tako, da se lahko prilagodijo različnim količinam odpadnih voda, kar je še posebej koristno v manjših gospodinjstvih.

biološko čiščenje odpadne vode

 

Ali čistilna naprava za greznico zahteva posebno vzdrževanje?

Če želimo doseči optimalno delovanje biološke čistilne naprave, jo je potrebno redno vzdrževati. Pogostost pregleda je odvisna od vrste in velikosti naprave, vendar je priporočljivo, da se servis izvaja vsaj enkrat letno. Pomembno je tudi pravočasno praznjenje in odvoz mulja. S tem preprečimo zastajanje blata, ki bi lahko povzročilo neprijetne vonjave ali zmanjšalo učinkovitost delovanja.

Redno vzdrževanje vključuje tudi preverjanje delovanja mikroorganizmov, ki so ključni za biološko čiščenje, čiščenje filtrov ter drugih komponent naprave. S tem se zagotovi dolga življenjska doba in popolna zanesljivost pri obdelavi odpadnih voda.

 

Kateri znaki kažejo na to, da je delovanje biološke čistilne naprave nedosledno?

Obstaja več znakov, ki nakazujejo, da čistilna naprava za greznico morda ne deluje pravilno. Čimprejšnje prepoznavanje je ključno za pravočasno ukrepanje in preprečevanje nadaljnjih težav. V primeru, da zaznamo močne ali neprijetne vonjave v okolici naprave, se verjetno v sistemu nabirajo odpadki ali pa je prišlo do zastoja.

Povečanje onesnaževal ob izpustu je lahko opozorilo, da biološko čiščenje odpadne vode z mikroorganizmi ne deluje učinkovito. V primeru, da pride do prelivanja ali se pojavi zasičenost v okolici naprave, gre za jasen znak, da je sistem preobremenjen ali da je prišlo do zamašitve. Tudi povečano število insektov v bližini naprave lahko nakazuje na težave z razgradnjo odpadkov.


V kolikor se pojavijo težave z odtekanjem, je lahko prišlo do zamašitve v ceveh ali v sami napravi. Zgodnje prepoznavanje teh in podobnih težav lahko prepreči resnejše zaplete ali onesnaženje okolja, zato moramo ukrepati takoj.

čistilna naprava za greznico

 

Kako lahko kakovost izdelave vpliva na delovanje biološke čistilne naprave?

Pri izbiri naprave za biološko čiščenje odpadne vode je pomembno upoštevati kakovost izdelave in materialov, saj imajo pomemben vpliv na zanesljivost, učinkovitost in trajnost delovanja. Kakovostni materiali zmanjšujejo tveganje za poškodbe ali puščanje ter s tem prihranijo nepotrebne stroške zamenjave ali popravila.

Zelo pomembna je tudi izbira prave velikosti, premajhna naprava namreč ne bo mogla učinkovito obdelati vseh odpadnih voda, kar lahko vodi do preobremenitve. Naprave, ki so zasnovane z naprednimi tehnologijami in optimiziranimi procesi, omogočajo boljše razgrajevanje organskih snovi. Takšen primer je delovanje biološke čistilne naprave po SBR postopku, ki omogoča učinkovito prezračevanje in razmnoževanje mikroorganizmov.

Pri našem podjetju Armex ponujamo različne tipe visokokakovostnih bioloških čistilnih naprav. Naši izdelki so zasnovani tako, da omogočajo enostavno vgradnjo in nezahtevno vzdrževanje. Izpolnjujejo vse predpisane standarde, kar dokazujemo z ustreznimi certifikati kakovosti. Poleg tega lahko kupci pridobijo subvencije za vgradnjo bioloških čistilnih naprav, kar jim omogoča cenejšo namestitev, hkrati pa jih spodbuja h iskanju okolju prijaznih rešitev.