Male čistilne naprave za ohranjanje čistih voda

Male čistilne naprave se uporabljajo za čiščenje odpadnih voda na območjih brez dostopa do kanalizacijskega omrežja. V Sloveniji, ki je zelo vodnata država, je ohranjanje čistosti rek, potokov, izvirov in jezer še posebej pomembno. V nadaljevanju smo se posvetili predvsem vprašanjem o tem, zakaj so male biološke čistilne naprave brez elektrike tako pomembne ter samem delovanju male čistilne naprave. Če tudi vi razmišljate o nakupu, si preberite tudi kako pridobiti subvencijo in kaj o tovrstni investiciji pravi zakonodaja.

male čistilne naprave brez elektrike

Delovanje male čistilne naprave je zelo enostavno

Poznamo več vrst malih čistilnih naprav (pretočne, membranske, biološke, rastlinske itd.), od tega pa je odvisno tudi njihovo točno delovanje. Kljub temu pa lahko rečemo, da je vsem skupno čiščenje odplak, katere lahko nato vrnemo nazaj v okolje. V prav vseh se odvijajo različni biološki, kemijski in fizični procesi, ki odpadno vodo očistijo do te mere, da ta ni več škodljiva za ljudi, živali in naravno okolje. Ker v njej ni več težkih kovin ter drugih škodljivih snovi, se lahko očiščeno vodo uporablja za namakanje ali celo pitje.


Delovanje male čistilne naprave poteka v 3 fazah

V prvi fazi poteka mehansko čiščenje odpadnih voda, saj se iz njih mehansko odstranijo grobi delci, ki načeloma ne sodijo v kanalizacijo. Tukaj govorimo o papirju, ostankih hrane, plastike ipd. Odstranjevanje tovrstnih snovi poteka s pomočjo filtra ali sita. V nadaljevanju se s posedanjem izloči tudi pesek, raztopljene snovi pa se zahvaljujoč dodanim kemikalijam združijo v večje delce ter posedejo v usedalniku. Ob koncu prve faze so odplake v obliki mulja.

V drugi fazi govorimo o biološki razgradnji organskih spojin, ki poteka v drugem usedalniku. V prezračevalnem bazenu se v odplake vpihuje zrak, ki omogoča delovanje aerobnih mikroorganizmov. Slednji razgrajujejo organske snovi, ki se nato združijo v večje delce in spremenijo v usedlino – biološko blato.

V zadnji fazi pa poteka biološko odstranjevanje mineralnih spojin s pomočjo anaerobnih mikroorganizmov. Pred dokončnim izpustom vode nazaj v naravo sledijo še dodatni procesi, kot so filtracija ter dezinfekcija (s klorom ali z UV svetlobo). Tako je zagotovljena višja raven čistoče, saj se skoraj v celoti odstranijo vsi mikroorganizmi, ki bi lahko bili škodljivi ljudem in živalim.

delovanje male čistilne naprave


Delovanje male biološke čistilne naprave brez elektrike je še posebej ugodno

Ekološka različica omenjene naprave posnema samočistilno sposobnost narave, saj najpogosteje deluje s pomočjo aktivnega blata. Njeno delovanje je še posebej ugodno, saj je uporaba mogoča brez elektrike. Stroški so tako zelo nizki, saj odsotnost električnih komponent pomeni tudi manj okvar, kar je dodatna prednost. Vgradimo jo lahko praktično povsod – ob počitniških hišicah, v planinskih domovih ali kampih, kjer ni dostopa do električnega omrežja. Z njo so uporabniki zelo zadovoljni, saj deluje tudi brez rednega dotoka odpadnih voda, smrad pa se kljub večmesečni neuporabi ne pojavi. Pomembno je le, da izberete ustrezno velikost oz. ustrezno kapaciteto čiščenja.


Male čistilne naprave – zakonodaja določa točen rok vgradnje

Male čistilne naprave so po zakonodaji obvezne za vse, ki nimajo možnosti priključitve na javno kanalizacijsko omrežje. Torej, če vaš dom nima ustrezno urejenega čiščenja odpadne vode, jo morate obvezno vgraditi do konca leta 2025. Omenjen rok velja, ne glede na to ali gradite novo hišo ali pa živite v obstoječi hiši, za katero je bilo gradbeno dovoljenje izdano pred 14.12.2002, gradnja kanalizacije pa ni predvidena. V kolikor nimate ustrezne greznice, druge izbire, kot da se odločite za nakup, nimate. Kljub temu pa naj vas ne skrbi preveč, saj lahko zaprosite za različne subvencije, ki bodo strošek znižale tudi do 60 odstotkov.

male biološke čistilne naprave brez elektrike

Mala čistilna naprava – subvencija Eko sklada delno pokrije investicijo

Skoraj v vsaki občini v Sloveniji lahko zaprosite za nepovratna sredstva, ki znašajo približno polovico stroškov investicije. Koliko je točna višina subvencije, je sicer odvisno od posamezne občine, a v večini znaša nekje med 30 in 60 odstotki. Podelujejo se po vrstnem redu prispetih popolno izpolnjenih vlog, upravičenec pa mora biti lastnik obstoječega stanovanjskega objekta.

Če si želite pridobiti nepovratno subvencijo Eko sklada, morate slediti točno določenemu postopku, mala čistilna naprava pa mora imeti certifikat, da zano velja omenjena subvencija. Postopek je sicer zelo enostaven – najprej je potrebno za investicijo dobiti predračun, med gradnjo pa zbirati potrebno dokumentacijo. Slednjo je nujno priložiti k vlogi za pridobitev subvencije, ki se odda po zaključenih delih in plačilu naložbe. Vlogo je najenostavneje izpolniti v elektronski obliki na strani Eko sklada. Upravičenec nato v roku 6 mesecev prejme najprej odločbo o sofinanciranju, nakazilo subvencije pa v 60 dneh od dneva vročitve odločbe.

Dobra novica je tudi to, da vam po vgradnji prav tako pripada olajšava na okoljske dajatve. Vse kar je potrebno storiti je, da na naslov upravljalca komunalnih storitev posredujete ustrezno tehnično dokumentacijo. Slednji nato opravi ogled in poda oceno obratovanja. Z uporabo naprave za čiščenje odpadnih odplak se okoljska dajatev zmanjša za kar 90 odstotkov.